Llargues orelles, potes de la sort, mirada encuriosida i pastanagues, moltes pastanagues.
Amb menor o major presència, i amb poques reticències a l’hora d’abandonar el seu cau, els conills han poblat la petita i la gran pantalla des de temps immemorials.
Els que han protagonitzat sèries i pel·lícules infantils són segurament els més recordats, però ¿us en recordeu, de…?
1. «Who Framed Roger Rabbit»

El pobre Eddie Valiant (Bob Hoskins) es veia obligat a fer parella amb Roger Rabbit per tal de provar la innocència d’aquest darrer, superant tota mena de contratemps i sobreposant-se sobretot a la seva aversió cap als dibuixos animats. Suposem que l’obtenció de 3 Oscars van compensar tot aquest patiment.
2. «Seven Psychopaths»

La poderosa imatge de Zachariah Rigby (un sempre greu Tom Waits) explicant-nos la història del seu amor perdut tot acariciant la seva mascota, un impol·lut conill blanc… La dolçor, la fragilitat i alhora la bogeria psiquiàtrica del seu amo simbolitzades en un petit animal nivi.
3. «Donnie Darko»

No tot podien ser conills aristotèlicament palpables. A l’infeliç Donnie li toca tractar amb en Frank, una sinistra part del seu subconscient amb forma de conill gegant que l’adverteix de la fi del món i alhora l’incentiva a cometre incomprensibles accions per intentar evitar-ho. Un conill poc conill esdevingut emblema de la ciència-ficció de culte.
4. «Zootopia»

Una afable i inexperta conilla policia que brega per fer-se respectar en una metròpoli poblada amb totes les espècies de mamífers. L’estament policial de la ciutat sempre ha estat conformat pels animals més grossos i forts, però res com unir enginy i motivació per trencar els tabús de gènere, o en aquest cas d’espècie.
5. «Night of the Lepus»

És molt probable que cinematogràficament la sèrie B ja ho hagi inventat tot: hi ha hagut atacs de gossos, de gats, de granotes, de cabres, de vaques…, i, com no podia ser d’una altra manera, també de llebres. El terror tant de pastanagues com d’humans, l’apocalipsi orellut: conills mutants gegants que assolen un poblet de l’Amèrica rural.
6. «Monty Python and the Holy Grail»

Tim el mag ja ho advertia amb antelació: «Aquest no és un conill normal, és el rosegador més cruel, maligne i temible que mai ha existit.» Un mortífer conill de dents afilades despietat i sanguinari fins al punt d’obligar el rei Artur i els seus cavallers a recórrer a la poderosament còmica Santa Granada de Mà d’Antioquia.
7. «Space Jam»

El millor equip possible per enfrontar-se als Monstars (Monstrelles en català): Michael Jordan (el mite, en carn i ossos), Bill Murray (un altre mite, amb més carn i amb els ossos més porosos), l’ànec Duffy (aquí conegut com a Lucas), en Taz, la Lola Bunny, el marcià Marvin, en Tweety (Piuet)…, i tots ells capitanejats per l’astut Bugs Bunny, sempre pastanaga en mà.
8. (Extra) «Harvey»

Sí, exacte, Donnie Darko no va ser el primer film a inaugurar la categoria de conills eteris. Molt abans, el 1950, James Stewart coprotagonitzava aquesta divertida comèdia en la qual l’altre protagonista era invisible: en Harvey, un conill imaginari gegant de qui l’Elwood, el personatge d’Stewart, no se separava mai. ¡La millor companyia amb qui anar de copes!