Pilots d’avió, maquinistes de tren, taxistes, astronautes… Aficionats.

Avui retrem homenatge als autobusers, aquests herois incansables que, encara que de tant en tant escridassin els altres conductors o fins i tot algun passatger, arrisquen la vida passant per carrers construïts per a vehicles d’una altra escala i movent-se entremig de conductors inexperts. Tot aquest sacrifici per portar-nos al nostre destí a un preu assequible i minimitzant la contaminació mediambiental.

1. Speed (Speed: Máxima potencia)

Annie Porter (Sandra Bullock) s’acaba trobant havent de salvar vides al volant d’un autobús a Speed (Jan de Bont, 1994). Quan sentim «autobús» i «cine», normalment aquesta és la pel·lícula en què tots pensem. El blockbuster dels 90 amb les estrelles caucàsiques més joves, guapes i solteres del moment va esdevenir un clàssic instantani per mèrits propis. Si Jaws em va incapacitar de per vida per ficar-me al mar, Speed no em va deixar tornar a pujar a un autobús urbà (si algú està interessat a adquirir el guió de Speed Jaws, que m’escrigui i ens forrem).

2. A Bronx Tale (Una historia del Bronx)

Quan Robert de Niro va ser pare va decidir que ja era hora de deixar de conduir taxis i es va passar a una feina més segura, més estable. Així, a A Bronx Tale (1993), dirigida per ell mateix, es va reservar el paper de més prestigi que es pot tenir en el món del cine (i potser també en l’obra que es representa fora de les pantalles): el de conductor d’autobús. Lorenzo Anello (Robert de Niro) és, a més d’autobuser, el preocupat pare del nen protagonista, a qui dóna tants consells com pot mentre veu amb impotència com aquest va estrenyent relacions amb la màfia (però això no té tanta importància).

3. Paterson

Paterson és, segurament, la millor pel·lícula d’aquesta llista. En aquest delicat drama quotidià protagonitzat per l’imparable Adam Driver, Jim Jarmush (2016) ens convida a seguir la rutina setmanal d’en Paterson, un conductor d’autobusos de Paterson (Nova Jersey) que escriu poemes per a la seva parella. O més aviat d’un poeta que condueix autobusos per a la gent del seu poble.

4. Mars Attacks!

Enmig de la boja sàtira que va dirigir Tim Burton (1996) com a homenatge a les pel·lícules de ciència-ficció de sèrie B dels anys 50 també hi ha lloc per associar el valor i la responsabilitat amb la professió de conductor d’autobús: Pam Grier encarna Louise Williams, autobusera i mare que es desviu per protegir els seus fills davant l’apocalipsi.

5. Tonari no Totoro (El meu veí Totoro)

Els esperits que viuen en la naturalesa també disposen d’un sistema de transport públic; aquesta és la tasca del Gatbús d’El meu veí Totoro (Hayao Miyazaki, 1988). Difícilment en trobareu cap de més veloç, eficient, còmode, silenciós i invisible a l’ull humà. ¿Què esperàveu? A més, sempre cau de dotze potes.

6. Chillers (El autobús del terror)

El mal viatja de moltes maneres; ¡fins i tot en autobús! A Chillers (Daniel Boyd, 1987), l’“entranyable” clàssic de Troma que juga a ser una pel·lícula d’episodis de l’estil de Tales from the Crypt, uns passatgers que han perdut un autobús nocturn, reunits a la sala d’espera de l’estació, passen la nit explicant-se historietes de por. No és fins al tram final quan apareix l’esperat conductor, que resulta ser un personatge conegut, molt més que un simple autobuser…

7. Spy Hard (Espía como puedas)

A Spy Hard (Rick Friedberg, 1996), la famosa pel·lícula d’espies d’humor absurd, hem de destacar l’escena en què es parodia precisament Speed (Jan de Bont, 1994), en la qual el conductor oficial de l’autobús (abans de ser substituït per Stephanie Romanov en el personatge de Barbara Dahl) no és altre que ¡Ray Charles!

8. (Extra) Meat Loaf

… Però Ray Charles no és l’únic músic que va conduir un autobús en la gran pantalla (tot i que segurament és l’únic cec, això sí); abans Meat Loaf també s’havia vist seduït per aquesta experiència, ¡i li va agradar tant que fins i tot va repetir! Meat Loaf és, doncs, potser, el millor que tenen en comú la pel·li de Steve Martin Leap of Faith (El charlatán) (Richard Pearce, 1992) i la de les Spice Girls Spice World. The Movie (Bob Spiers, 1997).

Estudiant de cinèfil en pràctiques

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.