Klaus

«Santa Claus’ Origins»

0
117

Any: 2019
País: Espanya
Direcció: Sergio Pablos
Protagonistes: Jason Schwartzman, J.K. Simmons, Rashida Jones

¿Quantes seqüeles i spin offs de Santa Claus s’han fet ja? ¡Vaya Santa Claus! (Josh Pasquin, 1994), Elf (Jon Favreau, 2003), Bad Santa (Terry Zwigoff, 2003), El aprendiz de Papá Noel (Luc Vinciguerra, 2010), El Grinch (Yarrow Cheney i Scott Mosier, 2018)… Doncs, com a totes les sagues, tard o d’hora ha d’arribar la de l’origen del protagonista. Això és Klaus.

La gràcia és que la confecció del guió de Klaus implicava un joc detectivesc: per construir la gènesi de Santa Claus calia matisar totes les característiques que s’atribueixen al personatge (el mòbil de les seves accions, el modus operandi, els objectius, la indumentària, els còmplices…) i trobar-los un perquè. Després, lligant les pistes una a una, es “reconstrueix el crim”, el mite.

Amb aquesta idea al cap, el veterà animador Sergio Pablos (dissenyador de personatges de Disney com l’Hades d’Hèrcules i mà darrere de Gru, el meu dolent preferit) presenta un conte de Nadal alhora clàssic i modern que brilla sobretot en la seva tècnica d’animació i en el disseny de fons i de personatges.

No sóc sospitós de tenir debilitat per les pel·lis per a nens amb el missatge bonista de torn (nadalenc, en aquest cas) i els patrons argumentals tòpics (els previsibles vaivens de l’èxit a les noves dificultats en el camí de l’heroi), i encara menys quan m’hi fiquen amb calçador una cançó sensiblera que només em genera una mescla de tírria i vergonya aliena. Foteses. L’important aquí és el sentit de l’humor (més de somriure que no pas de riure), el bon gust i la cura en el detall que es respira en cada fotograma de Klaus.

A més a més, la trama se sosté damunt un missatge que no és del tot blanc: tothom vol alguna cosa, i l’egoisme a vegades ens pot portar a la generositat. Personalment hauria preferit que Klaus aprofundís en la premissa de com es comportarien els nens si deixessin de rebre recompenses per les seves bones accions, però això ja seria una pel·lícula diferent…

Valoració: BONA
80

Té un aire de...

Pay It Forward (2000) + Edward Scissorhands (1990) + Nightmare Before Christmas (1993)

Llepafilms de nivell 4

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.