Tota aventura comença amb un gir de porta, i tot i així són pocs els cops en què se’ls n’ha reconegut el mèrit.

De sortida, d’entrada, d’emergència o simplement dissuasives. Des del naixement del cinema, les portes han exercit, fidelment, la seva tasca de custodi de secrets desconeguts, de mons enigmàtics o de tresors màgics.

A Cinequanon ja estàvem tardant a retre’ls-hi el seu merescut homenatge, així que ¿us en recordeu, de…?

1. Jurassic Park

Tot i haver-hi d’arribar en helicòpter, el parc d’atraccions de John Hammond es mereixia un accés a l’alçada dels seus gegantins hostes. Un gran preàmbul de què els espera als seus visitants, a l’estil de King Kong. Llàstima, però, que els dinosaures siguin més de seguir els seus instints salvatges que de respectar portes i tanques.

2. Star Wars

Vista avui en dia, la concepció futurista de 1977 de George Lucas pel que fa a les portes és com a mínim curiosa. Immenses i automàtiques, sensibles a “la força”, resistents als fusells làser i “hackejables” pel robot aspirador de torn. Probablement una bona porta clàssica en el conducte de ventilació del nucli de l’Estrella de la Mort hauria estat molt més productiva per a l’Imperi.

3. Monsters, Inc.

La indústria de l’espant requereix gestionar les portes dels armaris de tots els dormitoris infantils del món. En aquesta aventura en concret, a en James P. Sullivan i el seu amic Mike els serà de vital importància recuperar la del dormitori de la petita Boo. Els ingredients habituals de Pixar: animació detallista, monstres, nens i emotivitat de la bona.

4. The Shinning

La porta del terror: ningú del rodatge tenia coneixement de l’experiència de Nicholson amb la destral per la seva participació en el passat com a voluntari en la prevenció d’incendis. Així que no només la porta d’attrezzo inicial va durar massa poc, sinó que, segons la mateixa Shelley Duvall, Kubrick li va fer trencar fins a seixanta portes per rodar la famosa escena.

5. Stargate

Molt probablement cap porta ha tingut un paper tan central en un argument cinematogràfic com aquesta. Màxima protagonista de sèries i pel·lícules, el portal de Stargate és la porta a les estrelles, capaç de transportar-nos literalment a altres universos i, com a més a més, d’advertir-nos sobre l’amenaça de la poderosa civilització goa’uld.

6. Chronicles of Narnia

Com passava a Monsters, Inc., les portes d’armari amaguen més secrets del que aparentment podria semblar. El vell armari dels germans Pevensie (la Lucy, l’Edmund, la Susan i en Peter) fa de pont cap al món de Narnia, un univers de fantasia medieval on els Pevensie hauran d’ajudar el gran lleó Arlan a combatre l’hivern etern de la malvada Bruixa Blanca.

7. The Lord of the Rings

La porta de Moria, les de la casa d’Elrond o (per als fans de les novel·les) la de la mansió de Tom Bombadil. La Terra Mitjana està plena de portes èpiques, però per sobre de totes elles se n’erigeix una, més petita i arrodonida que la resta, que esdevé totalment transcendental en la batalla contra les hordes de Sauron.

8. The Truman Show

Aquesta porta a la línia d’horitzó no és una de les que transporten a mons ficticis. Truman ja viu en la ficció (una ficció opressiva), i per tant la seva porta és molt més especial. Significa el final del món tal com ell el coneix: una porta entre bastidors, amb vistes al mar, que porta al món real.

Estudiant de cinèfil en pràctiques

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.