Ford v Ferrari (Le Mans ’66)

El campió torna a guanyar

0
147

Any: 2019
País: Estats Units
Direcció: James Mangold
Protagonistes: Christian Bale, Matt Damon, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Tracy Letts, Noah Jupe

Després d’independitzar-se d’Anglaterra (The Patriot, Roland Emmerich, 2000), de tornar el cop de puny a Japó (Letters From Iwo Jima, Clint Eastwood, 2006) o d’autoproclamar-se com els herois salvadors d’Europa i de la llibertat (Saving Private Ryan, Steven Spielberg, 1998)…, als Estats Units se’ls va acudir consolidar el seu ego humiliant els italians, aquí representats per l’escuderia Ferrari.

Les carreres de cotxes comparteixen una curiosa característica amb la boxa, el futbol, l’exèrcit o fins i tot els camps de concentració: independentment de l’avorriment que provoquin o de les atrocitats que hagin causat, de totes aquestes aberracions de la naturalesa humana se n’han fet bones pel·lícules.

No cal dir que m’acostava a Ford v Ferrari més atret pel drama humà que pogués oferir que no pas pel tema automobilístic de competició. I hi he trobat just el contrari: m’he enganxat a les carreres (magníficament recreades, tenses i amb un acompanyament musical vigorós) i les maniobres empresarials, i en canvi els personatges no m’han interessat gaire, esclaus d’una narrativa fal·locèntrica i acomodada en els tòpics (handicaps de l’època i el sector retratats, tot sigui dit).

Tenim un milionari que arregla les seves crisis demanant als altres que pensin per ell, un empresari d’èxit amb barret de cowboy que fa apologia de la seva manca d’estudis, un mecànic egoista i impertinent, i el personatge femení de rigor a qui s’intenta donar protagonisme des d’un guió que es nota que no sap gaire què fer-ne.

Ara bé, a pesar de les seves mancances, Ford v Ferrari manté un pols decent, i tampoc se li pot negar una factura tècnica i artística de nivell, que destaca sobretot en el so. No està a l’alçada de Rush (Ron Howard, 2013), però té tot el que necessita per funcionar com un decent biopic a l’estil de Hollywood, amb l’al·licient afegit que comporta veure una altra transformació de Christian Bale.

Valoració: BONA
70
Llepafilms de nivell 4

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.