Any: 2015
País: Rússia
Direcció: Ilya Naishuller
Protagonistes: Sergey Valyaev, Sharlto Copley, Haley Bennett, Danila Kozlovsky
Dispars, salts, generadors, dolent dolentíssim, Sharlto Copley.
Hardcore Henry és una pel·lícula protagonitzada per operadors de càmera, perquè la càmera són els ulls nous d’en Henry, un semicadàver que acaba de despertar convertit en cíborg. I comença l’acció en primera persona: escapa, protegeix la noia, vés del punt A al punt B, elimina aquest objectiu, etc.
És, doncs, un complet videojoc-pel·lícula de disparar en primera persona. Però el seu major mèrit és també el seu punt feble: no tothom aguantarà una hora i mitja d’acció sense parar. Per sort, per alleugerir el possible mareig provocat per la saturació d’adrenalina i testosterona, tenim un guió desenfadat amb tocs d’humor encertats, una coreografia contínua que mai deixa de ser original i espectacular, i una estimulant selecció de cançons per acompanyar el viatge. Tot i això, abans d’anar a veure-la convé estar fresc i mentalitzat, perquè en Henry corre i mata tant que cansa només de veure’l.
Aleshores, ¿és Hardcore Henry una bona pel·lícula? Clarament, sí, perquè dóna el que promet, fins i tot supera les expectatives, i ho fa amb estil. Per tant, si ets fan d’aquestes pel·lícules, si “estás en esos días” o si simplement estàs obert a qualsevol proposta, no et decebrà. Ara bé, si el que ofereix (bàsicament: posar-te en la pell d’un cíborg que fuig i dispara) no t’interessa, fes-te un favor i evita-la, perquè segurament no la suportaries durant gaire estona.
Un darrer apunt: la gràcia principal de Hardcore Henry és que està feta per a lluïment absolut de Sharlto Copley, el sud-africà que va debutar com a protagonista de District 9 (Neill Blomkamp, 2009) i després va hollywooditzar el seu cos i va dedicar-se a passar-s’ho bé en superproduccions de qualitat discutible com The A-Team (Joe Carnahan, 2010) o Maleficient (Robert, Stromberg, 2014). Doncs es veu que segueix passant-s’ho bé, aquesta vegada a Rússia. I que continuï així.
Valoració: BONA
El personatge: el franctirador de camuflatge.
La frase: «Cada any es venen 1.000 bats de beisbol a Rússia, i com a molt 50 pilotes de beisbol. Això dóna una idea de quin és el gran hobby nacional.»
L’escena per al record: el moment d’I’ve Got You Under My Skin. Pura genialitat.