Le chat du rabbin (El gato del rabino)

Analitzant la vida amb ulls de gat

0
196
El Gato del Rabino

Any: 2011
País: França
Direcció: AntoineDelesvaux i  Joann Sfar 
Protagonistes: FrançoisMorel, Hafsia Herzi, Maurice Bénichou, Jean-Pierre Kalfon, Sava Lolov

M’encanta viatjar amb el cinema. No cal destinar-hi excessiu temps, ni diners, ni planificacions. Sense sortir de casa, la pantalla et permet viure altres països i cultures més vívidament que no pas agafant un avió i fent el guiri in situ. Com a prova, l’escopòfilm d’avui.

Codirigida pel polifacètic autor dels còmics en els quals es basa, Joann Sfar (director també de la més que recomanable Gainsbourg, vie héroïque), Le chat du rabbin utilitza una animació càlida i colorista per situar-nos en una bucòlica Alger, punt de partida de les peripècies d’un gat xerraire i el seu amo, un rabí jueu la filla del qual té el gat completament enamorat.

Hereu d’àlbums d’aventures com els de Corto Maltese, Tintin (tot i criticar-ne la supèrbia colonialista en un fragment del metratge) o el nostrat Massagran, Le chat du Rabbin porta l’aventura cap a un terreny més personal, amb un to relaxat i farcint-la de qüestions existencials, dissertacions sobre algunes de les normes i fonaments del judaisme, i crítiques filosòfiques.

Es tracta, doncs, d’animació intel·ligent i àgil, amb una suma de subtrames que donen al metratge una espontaneïtat i frescor constants. L’equivalent a passejar-nos sense rumb per un immens mercat, sorprenent-nos paradeta a paradeta amb els productes exòtics que s’hi venen i amb la gent que les freqüenta, i anhelant descobrir a cada pas el que ens depara la següent.

L’Imhotep, l’autèntic gat del rabí.

L’esprimatxat i miolaire gat d’ulls verds de Sfar, l’Imhotep, l’autèntic gat del rabí, va morir el passat mes de febrer a la notable edat de 18 anys. Lluny, però, de restar en l’oblit, l’amor del seu amo l’ha portat a perviure en l’imaginari col·lectiu. Una immortalitat que abasta altres àmbits més enllà del còmic, com ara el teatre o el cinema (se n’espera una altra pel·li, aquest cop en carn i ossos, per a finals d’aquest any).

Ja sigui en una pantalla, en una llibreria o al cel jueu, ¡llarga vida a l’intrèpid felí!, ¡llarga vida al gat del rabí!

Valoració: BONA
80

Té un aire de...

Persépolis (2017) + Une Vie de Chat (2010) + Song of the Sea (2014)

De tràiler a thriller i de professió Laura Palmer

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.