The Ballad of Buster Scruggs (La balada de Buster Scruggs)

La broma de la mort

0
170

Any: 2018
País: Estats Units
Direcció: Ethan Coen, Joel Coen
Protagonistes: Tim Blake Nelson, James Franco, Harry Melling, Liam Neeson, Tom Waits, Zoe Kazan, Bill Heck, Grainger Hines, Brendan Gleeson, Jonjo O’Neill, Saul Rubinek, Tyne Daly, Chelcie Ross

Cançons, pols, taules de pòquer, paelles, indis (americans), un pollastre, or, els lladrucs d’un gos, dos tipus de persones, la mort.

L’altre vespre em vaig enganxar a un llibre antic. Era del 1873. Es tractava d’un recull de relats ambientats al Far West titulat The Ballad of Buster Scruggs and Other Tales of the American Frontier. L’edició era de luxe, amb tapa dura, i cada història era introduïda per una magnífica il·lustració d’una escena que s’hi veuria. Hi vaig trobar música, colors, humor, drama, filosofia, acció…

Ah, no, que no era un llibre de veritat. Els germans Coen ens l’han tornat a jugar; com quan ens asseguraven al principi de Fargo que aquella història estava basada en fets reals, ara ens volen fer creure que The Ballad of Buster Scruggs és l’adaptació d’un llibre.

Unificats pel marc incomparable del salvatge oest americà, doncs, es donen cita sis relats que componen una completa antologia del que és el cine dels germans Coen. I no s’hi troba a faltar cap de les seves senyes d’identitat: un embolcall atractiu, un guió consistent i farcit de línies memorables, actors que s’ho passen bé amb els seus personatges amb incontinència verbal i/o solitaris…, i sobretot un humor negre omnipresent.

És una pel·lícula irregular, però no perquè tingui capítols bons i capítols mediocres, sinó perquè en aquests sis curtmetratges es mesclen tots els registres dels Coen, des de la comèdia histriònica fins a la tragèdia grega.

A cadascú li agradarà més un relat o un altre, però no n’hi ha cap que s’hagi de menystenir; almenys a mi em va semblar que tots ells tenen potencial per deixar petja. (Els meus preferits: The Ballad of Buster Scruggs, The Gal Who Got Rattled i The Mortal Remains.)

Valoració: UAU
90

La frase: «La incertesa… és apropiada per a algunes coses d’aquest món. Tan sols en el més-enllà se’ns revela certesa. Crec que la certesa respecte al que podem veure i tocar està poques vegades justificada, si és que ho pot estar. En la història, des del nostre passat, ¿quines certeses han perdurat? I tot i així ens precipitem a crear-ne de noves, buscant el seu consol. La certesa… és el camí fàcil.»

El personatge: en Buster Scruggs (Tim Blake Nelson) és el més carismàtic; per alguna cosa li diuen «l’Ocell Cantador de San Saba» o «el Pelleringa de Reata Pass», entre altres coses.

L’escena per al record: els tiroteigs estan tots magníficament filmats, són tensos i divertits, però a part d’això destacaria la negociació entre el personatge de Tom Waits i un mussol.

Llepafilms de nivell 4

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.