The House That Jack Built (La casa de Jack)

No és una altra estúpida pel·lícula d’assassí en sèrie

0
168

Any: 2018
País: Dinamarca
Direcció: Lars von Trier
Protagonistes: Matt Dillon, Bruno Ganz, Glenn Gould

Psicopatia, egotisme, trastorn obsessivocompulsiu, impulsivitat, narcisisme, canvis d’humor, la divina perfecció del tigre.

Si tens l’estómac delicat, no vagis a mirar una història de Lars von Trier sobre un assassí psicòpata que intenta justificar els seus actes com a expressions artístiques.

A més a més, has d’estar disposat a passar-te dues hores i mitja a la butaca; a aguantar certes dosis de la pedanteria adolescent pròpia dels caràcters depressius, com és el cas del director; i a riure amb un sentit de l’humor que avui, en l’era de la pell fina, alguns considerarien malaltís.

Ben pensat, així és com ha de ser una pel·li sobre un assassí; les “aptes per a més públics” trivialitzen encara més la barbàrie de l’acte criminal.

Una altra característica que diferencia The House That Jack Built és que a penes té trama policíaca, ja que els agents de la llei són uns ineptes i la mà divina protegeix l’executor sense escrúpols. Llavors, ¿quin és l’incentiu de veure com algú s’esplaia en cinc actes de tortura i assassinat? No tot és tan gratuït com sembla: els cinc escabrosos capítols serveixen per fer un retrat d’un personatge en el qual el director bolca bona part dels seus conflictes, fílies i obsessions, i per donar-nos pistes per a un epíleg amb el potencial de deixar-nos amb el cap al revés.

En definitiva, Lars von Trier, com Woody Allen o Charlie Kaufman (tots jueus, mira per on), fa pel·lícules com a teràpia, i en elles sap compaginar el seu gust per la provocació i el seu innegable sentit artístic per crear obres realment personals i innovadores. I això sempre s’agraeix.

Valoració: BONA
80

La frase: «Em va colpejar com un llamp en el cel clar. No vaig poder resistir-me a atropellar aquella velleta.»

El personatge: el nen somrient.

L’escena per al record: la de l’inoportú atac de TOC en el segon incident.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.