Ventajas de viajar en tren

La identitat i la ficció

0
175

Any: 2019
País: Espanya
Direcció: Aritz Moreno
Protagonistes: Pilar Castro, Ernesto Alterio, Luis Tosar, Quim Gutiérrez, Stéphanie Magnin Vella, Javier Godino, Javier Botet, Macarena García

Conspiracions, coprofàgia, esquizofrènia, zoofília, tones d’escombraries, una croqueta voladora.

Ventajas de viajar en tren és un delirant viatge per les capes d’una ceba: històries dins d’històries, personatges que no són el que aparenten, trames sorprenents que (quasi sempre) es relacionaran entre elles, i moments per posar-se les mans al cap.

El primer llargmetratge d’Aritz Moreno és tota una declaració d’intencions d’un director que demostra controlar el ritme cinematogràfic i tenir actitud, tot i que evidentment encara li falta poliment. Sobretot, però, aquí Moreno ens vol contagiar el seu gust per narrar una història sense prejudicis, sense embuts, sense vergonya, el seu gust per la provocació.

Dit això, la major part del mèrit de la pel·lícula no recau en el director, ni en els productors, ni en el repartiment, encara que tots compleixin amb nota la seva funció, sinó en la profunditat i creativitat del llibre adaptat, la novel·la homònima d’Antonio Orejudo. L’elaborada història de Ventajas de viajar en tren és capaç de tocar una gran varietat de pals, d’eriçar tots els pèls i de moure’s en la corda fluixa de l’escatologia sense caure.

Uns misteris per aquí, crítiques sociopolítiques per allà…, i una bogeria controlada a la qual només se li poden fer retrets superficials, perquè la pel·lícula aconsegueix entretenir, mantenir la coherència interna, deixar clara la seva idea principal i no deixar ningú indiferent. ¿Què més voleu?

Valoració: BONA
80

La frase: «… És que tenim molts de prejudicis.»

El personatge: n’Emilio, el personatge de Quim Gutiérrez, potser és el que sorprèn més (entre altres coses).

L’escena per al record: l’escena per la qual el director va dir que s’alegrava que el públic de Sitges fos el primer en veure la pel·lícula… i que allò no era un compliment.

Llepafilms de nivell 4

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.