Tots hem anat a l’escola, tots hem tingut professors, tots hem vist professors en les pel·lícules. Tenim present Dead Poets’ Club, Mona Lisa Smile, La lengua de las mariposas, Good Will Hunting, Die Welle… ¿Però us en recordeu, de…?

1. El professor respectable: «Jagten» («The Hunt»)

Els professors no deixen de ser un desconeguts que tenen el consentiment social per convertir-se en un referent paternal per als nens. En Lucas (Mads Mikkelsen) és un mestre de guarderia responsable i atent que és molt apreciat i respectat per la comunitat… fins que una desafortunada rebequeria de la petita Klara ho canvia tot. Res com la desconfiança, els malentesos i els rumors per acabar amb la presumpció d’innocència del ciutadà més modèlic.

2. El professor empàtic: «Taare Zameen Par» («Like Stars on Earth»)

El model d’ensenyament del segle passat ha quedat obsolet i es mira de combatre la disciplina amb empatia. Els nens necessiten professors que els entenguin i que s’impliquin en la seva formació. Ara bé, si pensen en la falta de recursos, les ràtios, les retallades, etc., la pregunta que ens fem és: ¿què passa amb la resta de nens, els que no tenen la sort de trobar-se amb un profe tan implicat com en Ram Shankar Nikumbh (Aamir Khan)? Com a mínim, en aquesta pel·lícula índia sobre un nen dislèctic trobem una mica d’esperança.

3. El professor derrotat: «Detachment»

En l’escolarització es volen ensenyar massa coses a la vegada, i l’etern conflicte entre el temari i la sensibilització social mai arriba a bon port. Des de la seva poc prestigiosa posició de professor substitut, en Henry Bathes (Adrien Brody), que ja ha donat per perdudes moltes coses de la seva vida, fa tot el que pot per ajudar els alumnes a combatre la desafecció, l’abatiment i el malestar que planegen en el seu dia a dia.

4. La professora compromesa: «Dangerous Minds»

En els centres educatius, moltes vegades els professors aprenen més que els alumnes. Però si estàs en un institut com el de la Louanne Johnson (Michelle Pfeiffer) a Dangerous Minds, el que aprens, directament, és de què va la vida a l’altra banda del teu món acomodat. Els desafiaments a què s’enfronta aquesta professora principiant la porten a ser una mena de poli assistent social especialitzada en “resolució de problemes”. El guió cau en la previsibilitat, però la banda sonora i l’actuació de Michelle Pfeiffer s’ho valen.

5. El professor motivat: «Hamlet 2»

En Dana Marschz (Steve Coogan) és l’ideal platònic del professor “enrotllat”, el que se sent jove, el que vol ser el col·lega, el que fa entre vergonya aliena i ganes d’abraçar-lo fort. Ansiós per contagiar la seva passió i el seu esperit positiu als alumnes (i per salvar el menystingut departament de teatre, tot sigui dit), els engrescarà a representar un crossover que doni un merescut final feliç a dos dels personatges més tràgics de la literatura universal: Hamlet de Dinamarca i Jesús de Natzaret.

6. La professora sobrepassada: «La journé de la juppe»

Posa’t tu davant trenta adolescents imprevisibles amb problemes personals, sense cap interès pel que els estàs explicant… i més alts que tu. Si ets capaç de fer-ho millor que la Sonia Bergerac (Isabelle Adjani), si sobrevius, ens ho expliques.

7. El professor preocupat: «Lions for Lambs»

… I arribem a la universitat. Als alumnes que han superat amb èxit les “pantalles” anteriors, el que els pot passar aquí és que a vegades els faltin motius per continuar endavant i que mirin tot el que els envolta, inclosa la seva pròpia vida, amb certa apatia. Tranquils, el doctor Stephen Malley (el mateix Robert Redford que dirigeix el film) és aquí per intentar convèncer-los del contrari.

8. (Extra) La professora de l’apocalipsi: «Melanie, the Girl With All the Gifts»

La senyoreta Justineau (Gemma Artenton) és una professora peculiar en circumstàncies excepcionals. La seva relació amb els alumnes és una defensa total del paper del mestre davant el nen, davant el futur.

Estudiant de cinèfil en pràctiques

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.