Any: 2016
País: Regne Unit
Direcció: Colm McCarthy
Protagonistes: Sennia Nanua, Gemma Artenton, Glenn Close, Paddy Considine, Fisayo Akinade
El mateix autor de la novel·la, Mike Carey, guionitza amb molt encert aquesta pel·lícula sobre un món militar de nens en quarantena i adults desesperats que viuen plegats. L’aparentment sobredotada Melanie (la –a partir d’ara– inoblidable Sennia Nanua, justa guanyadora del premi a la millor interpretació femenina enguany a Sitges), la doctora Caldwell (Glenn Close, perfecta, com sempre), la professora Justineau (Gemma Artenton: RocknRolla, The Disappearance of Alice Creed…; ¿no us encanta, aquesta actriu?), el sergent Parks (Paddy Considine, 24 Hour Party People, The World’s End) i el soldat Gallagher (el desconegut Fisayo Akinade) són els protagonistes d’aquesta història de zombis que se sap distanciar de la majoria de les pel·lis del gènere que hàgiu pogut veure. I això és el millor.
Aquesta història de futur apocalíptic ens transporta a una Anglaterra infectada i militaritzada, on coneixem la Melanie, una alumna excel·lent: tant li agrada la química com la mitologia grega. “La noia dels dons” representa Pandora, causant de tots els mals del món (o tots els béns). És qui té totes les virtuts i qui guarda al fons de la seva intel·ligència (emocional) tota l’esperança que manca en aquest escenari d’herbes enfiladisses i gels inhibidors. Així com Prometeu enganya Zeus per ajudar els humans, aquesta noieta, una “fucking abortion” amb molta sensibilitat i un cervell prodigiós, serà clau en la lluita contra la infecció que amenaça la supervivència de la humanitat. Es planteja un futur del món alternatiu al que estem acostumats a veure en les sales. Potser al final serà una pel·lícula cursi: sense amor no hi ha apocalipsi que valgui la pena.
Per acabar, tenint en compte la mania de traduir títols, en proposo alguns per quan els distribuïdors la puguin/vulguin estrenar a Espanya: Melanie o la solitud de l’infectat, Pandora o el triomf de la curiositat i La nena amb més carisma del món.