Arrival (La llegada)

0
98

Any: 2016
País: Estats Units
Direcció: Denis Villeneuve
Protagonistes: Amy Adams, Jeremy Reener, Forest Whitaker

Comunicar-se no és el mateix que expressar-se, ni el mateix que parlar. La doctora Louise Banks ho sap perfectament: en certs contextos, una mateixa paraula pot ser una estella que punxi i fereixi, i en d’altres pot representar un bocí de complicitat. I només si tenim això en compte podrem entendre que comunicar-se amb uns extraterrestres pot ser més senzill, al cap i a la fi, que fer-ho amb els de la nostra mateixa espècie.

Arrival és una E. T. per a adults que no se centra a mostrar-nos escenes del coratge i la perícia dels astronautes i militars, sinó que reivindica la feina dels lingüistes i els traductors (i, és clar, dels “científics”, que se sorprenen quan una lingüista tracta la llengua “com si fossin matemàtiques”). En aquesta pel·lícula els elements de ciència ficció són sobris, no hi ha les extravagàncies ni les exageracions de moltes produccions que busquen efectisme i espectacularitat. Denis Villeneuve sap aprofitar l’escenografia, la banda sonora i una Amy Adams memorable per fer-nos partícips de les relacions diplomàtiques més complexes a què s’enfronta la humanitat (aquesta vegada no només els EUA). Tot i així, podria prescindir d’alguna escena d’aquestes de llagrimeta que veus que busca l’emoció i que, almenys a mi, no m’acaba de convèncer.

Villeneuve adapta la novel·la curta Story of Your Life de Ted Chiang, dosificant la informació i enllaçant hàbilment les trames secundàries a la principal, de manera que des del mateix començament et trobes enmig d’un conjunt de conflictes i pors apocalíptiques amb trauma personal inclòs. Al final, com totes les pel·lícules de contacte amb éssers de planetes llunyans, el que importa és la reflexió (o caricatura) sobre la nostra societat, en aquest cas sobre com encarem una qüestió de comunicació i de supervivència. També és el relat d’un dilema personal per a la protagonista, que no us puc explicar perquè us espatllaria la història de totes totes.

Arrival és una pel·lícula feta amb cura i intel·ligència, molt recomanable per a aquells que no sàpiguen a què es dedica un lingüista i per aquells que vulguin reflexionar al voltant del llenguatge (i de dues o tres qüestions de física). Sobretot, però, és una bona història per als qui cerquin un enfocament original i versemblant  al gènere de contacte amb extraterrestres.

Valoració: BONA
80
Procrastinadora sènior

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.