Blade Runner 2049

A la recerca de la identitat mai tinguda

0
123

Any: 2017
Paí­s: Estats Units
Direcció: Denis Villeneuve
Protagonistes: Ryan Gosling, Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Jared Leto, Harrison Ford, Robin Wright

Records, retirs, ulls, àngels, un miracle, esperança.

Ryan Gosling torna a fitxar com a guapo silenciós i impertèrrit a les ordres d’un director essencialment estètic: aquesta vegada, Denis Villeneuve.

Blade Runner 2049 és una bona seqüela que no s’acomoda a repetir l’estructura de la Blade Runner de Ridley Scott (1982), sinó que evoluciona i amplia el món de la primera. El guió, tot i no ser perfecte, és respectuós i intel·ligent i alhora sap prendre’s la confiança d’homenatjar elegantment l’original: per exemple, aquí­ el dilema existencial del protagonista recorre camins diferents, tenim un test de supervisió de replicants en lloc de l’obsolet test d’identificació de la Voight-Kampff, canviem l’unicorn de papiroflèxia per un cavall tallat en fusta (per cert, ¿com pot ser que la “fusta autèntica” sigui un bé tan preuat… i els papers no escassegin?), i en lloc de les improvisacions oníriques de Rutger Hauer seguirem les dissertacions més guionitzades de Jared Leto. A més a més, es nota el gust que pren el director amb la ciència-ficció i amb els jocs sobre la identitat.

Ara bé, on em falla aquesta seqüela és en la decisió d’imitar massa el ritme de la primera… i no atrevir-se a deixar off-panel cap part de la monumental feina del talentós departament de disseny encarregat dels concept arts. Realment, a vegades sembla que l’objectiu principal de la pel·lí­cula sigui guanyar un Oscar a la millor direcció de fotografia, cosa que inevitablement repercuteix en el ritme narratiu. Encara que al principi les imatges lentes que ens proposa Villeneuve aconsegueixin atrapar-nos, no ens enganyem: dues hores i mitja emfatitzant aquest lirisme de la decadència es fan pesades, per molt ben fet que estigui tot. En el DVD, en lloc de la versió estesa, espero trobar-ne una d’escurçada.

¿Val la pena veure aquesta pel·lí­cula al cine? La gent és molt crí­tica amb qualsevol cosa que descendeixi d’un clàssic de culte, però crec que Villeneuve ha jugat les seves cartes competentment; realment no se li podia demanar gaire més. Tot i això, no puc evitar pensar que la història de Blade Runner 2049 estaria més ben emplaçada en una aventura gràfica…

Valoració: BONA
80

La frase: «Abans de saber què som, ja temem deixar de ser-ho.»

El personatge: el d’Ana de Armas encarnant l’actualització 85.0 del programa de Her (Spike Jonze, 2013).

L’escena per al record: la de les abelles. Perquè si tens una pel·lícula de més de dues hores i mitja, cal afegir-hi una escena en què el protagonista es trobi amb una colònia d’abelles. (Segons Villeneuve, es tracta d’un senyal d’esperança en aquest univers distòpic sense plantes.)

Llepafilms de nivell 4

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.