Blade Runner 2049

A la recerca de la identitat mai tinguda

0
92

Any: 2017
Paí­s: Estats Units
Direcció: Denis Villeneuve
Protagonistes: Ryan Gosling, Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Jared Leto, Harrison Ford, Robin Wright

Records, retirs, ulls, àngels, un miracle, esperança.

Ryan Gosling torna a fitxar com a guapo silenciós i impertèrrit a les ordres d’un director essencialment estètic: aquesta vegada, Denis Villeneuve.

Blade Runner 2049 és una bona seqüela que no s’acomoda a repetir l’estructura de la Blade Runner de Ridley Scott (1982), sinó que evoluciona i amplia el món de la primera. El guió, tot i no ser perfecte, és respectuós i intel·ligent i alhora sap prendre’s la confiança d’homenatjar elegantment l’original: per exemple, aquí­ el dilema existencial del protagonista recorre camins diferents, tenim un test de supervisió de replicants en lloc de l’obsolet test d’identificació de la Voight-Kampff, canviem l’unicorn de papiroflèxia per un cavall tallat en fusta (per cert, ¿com pot ser que la “fusta autèntica” sigui un bé tan preuat… i els papers no escassegin?), i en lloc de les improvisacions oníriques de Rutger Hauer seguirem les dissertacions més guionitzades de Jared Leto. A més a més, es nota el gust que pren el director amb la ciència-ficció i amb els jocs sobre la identitat.

Ara bé, on em falla aquesta seqüela és en la decisió d’imitar massa el ritme de la primera… i no atrevir-se a deixar off-panel cap part de la monumental feina del talentós departament de disseny encarregat dels concept arts. Realment, a vegades sembla que l’objectiu principal de la pel·lí­cula sigui guanyar un Oscar a la millor direcció de fotografia, cosa que inevitablement repercuteix en el ritme narratiu. Encara que al principi les imatges lentes que ens proposa Villeneuve aconsegueixin atrapar-nos, no ens enganyem: dues hores i mitja emfatitzant aquest lirisme de la decadència es fan pesades, per molt ben fet que estigui tot. En el DVD, en lloc de la versió estesa, espero trobar-ne una d’escurçada.

¿Val la pena veure aquesta pel·lí­cula al cine? La gent és molt crí­tica amb qualsevol cosa que descendeixi d’un clàssic de culte, però crec que Villeneuve ha jugat les seves cartes competentment; realment no se li podia demanar gaire més. Tot i això, no puc evitar pensar que la història de Blade Runner 2049 estaria més ben emplaçada en una aventura gràfica…

Valoració: BONA
80

La frase: «Abans de saber què som, ja temem deixar de ser-ho.»

El personatge: el d’Ana de Armas encarnant l’actualització 85.0 del programa de Her (Spike Jonze, 2013).

L’escena per al record: la de les abelles. Perquè si tens una pel·lícula de més de dues hores i mitja, cal afegir-hi una escena en què el protagonista es trobi amb una colònia d’abelles. (Segons Villeneuve, es tracta d’un senyal d’esperança en aquest univers distòpic sense plantes.)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.