El hoyo

«El muerto al hoyo y el vivo al bollo»

0
140

Any: 2019
País: Espanya
Direcció: Galder Gaztelu-Urrutia
Protagonistes: Ivan Massagué, Zorion Egileor, Antonia San Juan, Emilio Buale, Alexandra Masangkay

Ens situem en un clot escrupolosament estructurat per pisos, amb unes regles precises i concretes, i amb l’única incògnita de fins on arriba la seva profunditat.

Al novell director Galder Gaztelu-Urrutia, productor de la pel·lícula d’animació Psiconautas (Alberto Vázquez i Pedro Rivero, 2015), se li veu una sorprenent bona mà. I són precisament els guionistes de la multipremiada pel·lícula d’animació els que més l’han ajudat en el part d’aquest ambiciós projecte.

De fet, potser la incògnita sobre la immensitat del clot no sigui l’únic dubte que amaga El hoyo. Potser n’hi hagi un de més essencial: el de la seva raó de ser. Per què hi ha gent en un forat? Per què hi ha una plataforma amb menjar? Per què uns estan per sobre dels altres? Per què hi ha aquestes jerarquies? Vencedors i vençuts, rics i pobres, depredadors i víctimes. ¿No serà que tots ens trobem en un forat similar?

La idea de poder-s’hi endur un sol objecte és d’allò més romàntica, molt en la línia de la típica pregunta «Què t’emportaries a una illa deserta», i una excel·lent manera d’ajudar a definir els personatges del cau molt abans que l’espectador no en vegi les intencions.

La nostra visió de la situació anirà evolucionant precisament amb la d’aquests famèlics personatges, tots ells obligats supervivents intentant sobreposar-se als capricis del seu nou destí, ascendint o descendint. Amb el cap  pensant sempre tant en l’avui com, sobretot, en el demà (si és que n’hi ha).

Que en una mateixa setmana s’estreni a sales aquesta provocadora pel·lícula i alhora Ventajas de viajar en tren és un clar símptoma que una nova fornada de directors bascos arriba trepitjant fort i amb ganes de sacsejar el panorama cinematogràfic nacional. «¡Obvi!», que diria l’amic Trimagasi (Zorion Eguileor).

Valoració: BONA
85

Té un aire de...

Snowpiercer (2013) + Cube (1997) + High-Rise (2015)

De tràiler a thriller i de professió Laura Palmer

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.