Funan

Misèria i penúria a la Cambodja dels khmers rojos

0
180
Frame from movie Funan (2018)

Any: 2018
País: França
Direcció: Denis Do
Protagonistes: Bérénice Bejo, Louis Garrel, Colette Kieffer, Aude-Laurence Clermont Biver, Brice Montagne

L’animació per a adults és un gènere consolidat i particularment útil per retratar les percepcions i la cruesa d’una guerra o d’un genocidi. ¿Què millor que la bondat d’uns bons traços per reflectir l’horror sense caure en la morbositat excessiva? ¿Com millor es poden transmetre les sensacions, el patiments, la ira o la fredor que amb una paleta de colors? Contràriament al que pugui semblar, en aquests casos l’animació és segurament el format més directe i fidedigne.

Si l’any passat l’aplaudida producció basca Another Day of Life (Raúl de la Fuente i Damian Nenow, 2018) ens explicava el conflicte a Angola, aquest cop toca reviure el genocidi perpetrat pel khmers rojos de la mà de la francesa Funan.

Frame from movie Funan (2018)

Denis Do firma la seva carta de presentació com a cineasta amb un exercici de retrobament amb el seu passat familiar (la història està basada en les penúries viscudes i explicades per la seva mare). Ni contextos polítics previs, ni grans líders fent acte de presència, ni adorns narratius; tan sols una mirada en primera línia sobre la tragèdia.

Funan és una pel·lícula de supervivència i misèria, representada per un dibuix ferm i senzill i  embolcallada per immensos paisatges d’arrossars i selves verges. Uns paisatges de postal que en tot moment semblen restar aliens a la barbàrie.

Frame from movie Funan (2018)

Amb pulcritud i elegància, Do aconsegueix donar una visió vívida, dramàtica i realista del conflicte. Sense sang ni violència extrema. Sense caure en efectismes, deixant les parts més escabroses a la imaginació de l’espectador.

Fora moralitats o anàlisis innecessàries; seguint el camí marcat per Grave of the Fireflies (Isao Takahata, 1988), val més un dibuix que mil paraules.

Valoració: BONA
80

Té un aire de...

Grave of the Fireflies (1988) + Adama (2015) + La vita è bella (1997)

De tràiler a thriller i de professió Laura Palmer

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.