Parasite (Parásitos)

«Fa olor de pobre»

0
111

Any: 2019
País: Corea del Sud
Direcció: Bong Joon-ho
Protagonistes: Woo-sik Choi, So-dam Park, Woo-sik Choi, Kang-ho Song, Hye-jin Jang, Jeong-eun Lee, Ji-so Jung, Hyun-jun Jung, Sun-kyun Lee

Siguin del gènere que siguin, el denominador comú que tenen les pel·lícules de Bong Joon-ho (The Host, 2006; Snowpiercer, 2013; Okja, 2017) és un fort missatge de crítica social.

Seguint en aquesta tònica, a Parasite acompanyem una família sud-coreana de classe baixa en els seus enganys i estratègies per escalar al més alt nivell. Al cap i a la fi, ¿no mereixen més?, ¿són tan diferents dels rics?

Tot i l’ambientació costumista de la proposta, el simbolisme n’esquitxa cada pla: els escenaris, el moviment de càmera, la disposició dels actors a l’espai…, tot ens recalca les situacions de poder entre els personatges, i Bong Joon-ho ho fa semblar fàcil, natural.

Com no podia ser d’altra manera, en aquest relat d’humor negre amb un rerefons tràgic hi són constantment presents els prejudicis, els rols, les transformacions i el circ de la supervivència. Perquè el que sens dubte tenen en comú rics i pobres és l’aspiració (fins i tot l’ànsia) d’estar a dalt, tant se val qui hagin de trepitjar o la merda que s’hagin de menjar per aconseguir-ho.

Però el guió va més enllà de l’obvietat i esprem les relacions entre els personatges per no treure’n només una lectura superficial. A més a més, t’adones que apel·la l’espectador, tots els espectadors. I aquest és potser el major encert de Parasite: a més d’entretenir, divertir, emocionar i fer pensar, tracta temes universals que ens fan propera la història d’aquesta família sud-coreana.

Valoració: UAU
90

La frase: «La gent no hauria de fer plans; sense un pla res no pot sortir malament.»

El personatge: tots ocupen la mar de bé el seu lloc al sistema (m’estalviaré el reguitzell d’elogis als actors); ara, més enllà de personatges, el que em va agradar més van ser les escales, sobretot una escala en particular.

L’escena per al record: les diferents maneres de viure la pluja.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.