Shadow (Ying) (Sombra)

Tragèdia èpica xinesa en plena forma

0
112

Any: 2018
País: Xina
Direcció: Zhang Yimou
Protagonistes: Chao Deng, Li Sun, Ryan Zheng, Qianyuan Wang, Jun Hu, Xiaotong Guan, Lei Wu, Jingchun Wang

Yin-yang, guzhengs, pluja, paraigües, canyes de bambú, intrigues de la cort, sang.

«Davant les contínues guerres i les lluites internes pel poder, els nobles i reis xinesos s’enfrontaven a l’amenaça constant d’assassinat. Per sobreviure, en secret feien servir substituts coneguts com a “ombres”.

»Les ombres servien els seus amos arriscant valentament les seves vides, i provaven la seva lleialtat acceptant la mort. Absents en els annals de la història, van viure les seves vides en la foscor i van desaparèixer sense deixar rastre.»

Ha tornat el Zhang Yimou de Hero (2002) i House of Flying Daggers (2004), el que treu el màxim partit al simbolisme, el que escolta les motivacions i ambicions de tots els personatges, el que no mira prim ni a l’hora de posar-se tràgic ni a l’hora de posar-se èpic.

Si bé és cert que la primera part de la pel·lícula demana que ens aguantem certs prejudicis, ja que la teatralitat de les actuacions i el dramatisme de les cordes de guitarra poden fer-nos sortir de la història, val la pena fer un petit esforç per passar-ho per alt i deixar-nos portar, deixar-nos sorprendre.

Com no podia ser d’altra manera, la fotografia, la posada en escena i les coreografies són de primeríssim nivell. La novetat estètica de Shadow són els seus decorats i vestuaris blancs, negres i grisos. El cel, el palau, la roca, l’acer…, tot destil·la pesantor, opressió. Només la pell, la fusta i les flames de les espelmes aporten lleugers tons càlid. Ara bé, quan les peces del tauler es posin en joc i comenci el ball, la pantalla no pararà d’anar-se tenyint de vermell.

Valoració: BONA
80

La frase: «Jo… sóc aquí per tornar-te això.»

El personatge: na Xiao Ai (Li Sun), la germana del rei, la millor apagafocs.

L’escena per al record: la imaginativa ofensiva militar (no recordo haver vist imatges com aquestes en cap altra pel·lícula).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.