The Favourite (La favorita)

L’art de la manipulació

0
166

Any: 2018
País: Regne Unit
Direcció: Yorgos Lanthimos
Protagonistes: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult

Perruques, balls de saló, jocs de la cort, parets tapissades, gelosia, ferides, conills.

Regnar és molt difícil. Uns et diuen unes coses per un costat, uns altres per un altre, has de triar a quin consell assentir i quins passar per alt, has de conviure amb les ineptituds del servei, has de prendre decisions bèl·liques, no pots ignorar els problemes del poble, has d’aguantar les demandes dels polítics… I, després de tot això, ¿qui pensa en la teva felicitat? A vegades també ha de ser divertit ser reina.

Yorgos Lanthimos torna a posar el seu cinisme i el seu humor negre característics al servei de la ridiculització del gènere humà, ara en la cort de la reina Anna de Gran Bretanya i Irlanda. Tot i la novetat de l’ambientació setcentista, la premissa segueix funcionant a la perfecció, potser millor i tot, ja que la distància històrica posa més fàcil a l’espectador riure-se’n.

Un dels forts del director és retratar els humans com si fossin marcians, i The Favourite no n’és una excepció. Ara bé, aquí s’hi amaga una altra novetat: els personatges ja no actuen com si fossin maniquins congelats amb problemes d’aprenentatge, sinó que senten i pateixen com persones de carn i ossos. I de quina manera. Per acabar-ho d’adobar, la música, el vestuari, els decorats i els mateixos plans juguen a oprimir el trio protagonista al mateix nivell que les seves passions i els fils que els mouen.

Un drama d’època, llarg, cru, amb olor de rescolist i ple de converses de palau poques vegades ha estat tan entretingut. I, a més a més, et manté amb una ganyota que ja hauria d’estar registrada com la cara d’estar mirant una pel·lícula de Yorgos Lanthimos.

Valoració: UAU
90

La frase: «Si t’oblides de carregar el perdigó, els dispars fan el so però no treuen cap tret.»

El personatge: la reina, una espectacular Olivia Colman fent de nena capritxosa, traumada i amb més problemes dels que és capaç d’assimilar.

L’escena per al record: el bany de fang.

Llepafilms de nivell 4

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.