Logan

X-Men IMSERSO

0
272

Any: 2017
País: Estats Units
Direcció: James Mangold
Protagonistes: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant

Logan no és una pel·lícula de superherois; és una pel·lícula de gent torturada que, com a recurs per potenciar el drama, resulta que té certes mutacions (interpretables com a “superpoders”). Aquest és l’enfocament; ja era hora de deixar d’acumular personatges semidivins per anar a salvar el món una vegada i una altra.

Aquesta sí que té el to que hauria de tenir una pel·lícula protagonitzada pel personatge que porta la desgràcia a tothom que se li acosta. Un to trist i solitari, decadent, culpable, dolorós, el to d’una cançó de Johnny Cash acompanyada del punt just d’urpes i sang.

La història està bastant ben pensada, tret de per un parell de cosetes que no acaben de quadrar, però si no t’hi pares a pensar gaire, les passes per alt fàcilment. Tot i això, és una de les pel·lícules dels X-Men que té més encerts (després de First Class i Days of Future Past), i a més és la primera que sap incorporar un homenatge als còmics enginyós, amb sentit i amb cert pes en la trama.

En conclusió, Logan no arriba a ser una gran pel·lícula, però potser és la millor que es podia fer. Als actors se’ls nota que creuen en el projecte i que volen fer justícia als seus personatges, i el director James Mangold (Identity, 2003; Walk the Line, 2005; 3:10 to Yuma, 2007) corrobora que els mutants llueixen millor en històries personals, d’adaptació, de culpa, d’autoconeixement, d’acceptació, de redempció.

Per cert, després de tants anys de conèixer el personatge se m’ha acudit buscar què significa “Wolverine”, l’àlies de Logan. Clarament no és “lobezno”, “llobató”, com se’l tradueix per aquí (no intimida pas gaire que algú a qui se li dóna tan bé matar tingui nom de cria). Doncs bé, el correcte seria “glotón”/“golut”, però, és clar, la traducció se’n ressentiria greument. Mireu que maco que és:

Glotón-300x225

Valoració: BONA
80
Llepafilms de nivell 4

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.