The King

Honor i interessos

0
122

Any: 2019
País: Austràlia
Direcció: David Michôd
Protagonistes: Timothée Chalamet, Joel Edgerton, Sean Harris

¿És possible conjugar el deure, la confiança, l’honor i la humanitat sense sortir-ne escaldat? A The King, David Michôd (Animal Kingdom, 2010) i els seus amics (Joel Edgerton, Brad Pitt, Ben Mendelsohn…) ens presenten la figura del rei com a paradigma de persona sotmesa a les més altes pressions. Encara que “soni la flauta” i “toqui” un rei just i entenimentat, les obligacions de la corona li ho posaran difícil.

Estem davant una versió del Henry V de Shakespeare que mostra una visió menys poètica dels fets. Les coreografies brutes i realistes ajuden a donar-hi versemblança, i Michôd i Edgerton firmen un guió bastant sobri i directe que intenta evitar la lírica de Shakespeare (tot i que no sempre ho aconsegueixen; és fàcil deixar-se portar).

La història d’Enric V, doncs, serveix aquí per criticar a la cara el funcionament de la lògica monàrquica, la influència dels interessos d’una minoria per davant del benestar del poble, el desmesurat impacte de les despeses militars sobre les arques de l’Estat, o el miratge de la victòria com a equivalent de la pau. La pregunta és: ¿quin ganxo poden tenir per a l’espectador actual aquests temes medievals, tan passats de moda, tan superats? Ehem.

Valoració: BONA
80

La frase: «Els problemes que es desatenen acaben convertint-se en crisis.»

El personatge: Robert Pattinson passant-s’ho bé en un paper diferent dels que ens té acostumats (i que li queda com un guant).

L’escena per al record: el duel final.

L’escena difícil: res podrà fer ombra a l’arenga del Henry V de Kenneth Brannagh (1989), però David Michôd i Joel Edgerton ho han intentat.

Llepafilms de nivell 4

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.