Any: 2019
País: Estats Units
Direcció: Anthony Russo, Joe Russo
Protagonistes: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Paul Rudd, Karen Gillan, Don Cheadle, Bradley Cooper, Brie Larson, Josh Brolin, Gwyneth Paltrow
Marvel va començar a jugar amb el seu univers cinematogràfic a l’ombra dels dos primers Batmans de Christopher Nolan (Batman Begins, 2005; The Dark Knight, 2008), les millors pel·lícules de superherois fins al moment, tot i que per ser justos el seu enfocament fosc i realista les situava més aviat dins el gènere criminal.
Fins que no va arribar la primera Avengers (Joss Whedon, 2012), res feia pensar que per aquell altre camí de colors i acudits podria consolidar-se una franquícia de blockbusters de tanta qualitat. Marvel (Kevin Feige, de fet, el cervell que des del principi està al darrere de tot el projecte) havia trobat la fórmula, però el seu major encert (un dels principals encerts que diferencia els Avengers de, per exemple, Star Wars) va ser no cansar-se mai d’innovar.
Així, la novetat d’Endgame és que els protagonistes es mouen a través de tres actes ben diferenciats que funcionarien com tres pel·lícules en si mateixes: un drama de superació, un thriller de viatges en el temps i un èpic festival intergalàctic.

I en aquesta nova configuració de la fórmula Marvel trobem també els ingredients de sempre, potenciats al màxim: diàlegs frescos, solucions enginyoses per a cada situació, un nombre considerable d’escenes emmarcables, actuacions capaces de posar-te la pell de gallina (i fins i tot fer-te saltar alguna llagrimeta), el punt just de fanservice, i sobretot el guió més polit de tota la sèrie, no només per com lliga els episodis anteriors, sinó perquè es pren els minuts que necessita per aprofundir en els personatges, preparar l’escenari i entrar en l’acció.
Tant se val que la resolució del conflicte d’Endgame sigui més previsible que la d’Infinity War, ja que aquí l’important no és tant la lluita entre la llum i la foscor com com la manera com cada personatge decideix encarar el seu destí.
Valoració: UAU
Pros
- Com es reinventen els personatges en el primer terç de la pel·lícula, especialment el Capità (Estats Units d’) Amèrica (Chris Evans) i Bruce Banner (Mark Ruffalo).
- Scarlett Johannson (Vídua Negra) en un paper perfecte tant per a ella com per al seu personatge (per compensar el que vam veure a Infinity War).
- L’acció està ben dosificada, no és gratuïta i no s’allarga perquè sí.
- Les tres hores pràcticament passen en un espetec de dits.
Cons
- Alguna martingala espaitemporal es passa prou ràpid perquè no et doni temps de pensar en si l’entens o no.
- Petits detalls cursis que hi sobren, com el darrer pla o el moment girl power per a dummies.
- Per satisfactoris que siguin l’obertura i el tancament, no arriben a tenir la força dels d’Infinity War.
- Per gaudir-la com cal s’han d’haver seguit ni més ni menys que 21 pel·lícules.